Turković d.o.o.
Klanica i prerada mesa, mlekara i proizvodi od mleka

Jablanička 37, 36310 Sjenica; Tel/faks: +381 (0) 20 740 220; E-mail: turkovic_doo@yahoo.com; turkovicdoo@gmail.com

Mesni proizvodi

Nudimo vam sjeničku pršutu i druge mesne proizvode vrhunskog kvaliteta proizvedene po tradicionalnoj recepturi bez korišćenja antibiotika i hormona. Naši mesni proizvodi su dobili mnoga domaća i međunarodna priznanja kvaliteta i predstavljaju autentičan regionalni proizvod cenjen i tražen u celom svetu.
Pršuta
Suhomesnati proizvod, dobijen iskorištavanjem goveđeg mesa I i II kategorije i oblikovanjem iskorištenih komada veličine 30x8x10 cm, suho salamurenih sa nitratnom soli koji odležavaju 18 dana na temperaturi od 10 do 12 stepeni C. Svaki komad se zasebno suši na tradicionalni način na temperaturi od 12 do 18 stepeni C, 10-15 dana i fermentiše 15 dana na temperaturi do +15 stepeni. Dobijeni proizvod ima izgled, miris, ukus, presek zdravog proizvoda, sa suhom u čistom površinom bez zaseka, pravilnog oblika i boje svetlo-crvene do zatvoreno crvene. Namenjen je opštoj populaciji i može se direktno konzumirati a i termički obrađivati sa rokom trajanja od 9 meseci i čuvanju u suhim uslovima na temperaturi do +15 stepeni C.
Sudžuk
Fermentisana suha kobasica dobijena od goveđeg mesa I i II kategorije sečenog u komade odleđenog i kuterisanog uz dodatak goveđeg loja, nitritne soli, smeše za fermentaciju i začina. Puni se u omotače i oblikuje kao potkovica, suši 10 do 15 dana na temperaturi od 12-18 stepeni C, zatim fermentiše 15-13 dana na temperaturi do +15 stepeni C. Gotov proizvod ima stabilnu boju i prijatnu aromu zrelog proizvoda, bez deformacija sa omotačem koji dobro prileže uz nadev. Presek je uobličen sa ujednačenim komadićima mesa crvene boje i masno tkivo bele boje koji su međusobno čvrsto povezani i ravnomerno raspoređeni bez šupljina i pukotina i da se lako mogu narezivati. Namenjen je upotrebi za široku populaciju, može se direktno konzumirati. Čuva se u suhim i čistim uslovima na temperaturi do +15 stepeni C, sa rokom trajanja od 6 meseci.
Stelja
Suhomesnati proizvod- tradicionalni prizvod specifičan za naše područje koji se dobija iskorištavanjem i oblikovanjem ovčijih trupova koji se sole sa 3,5% nitritne soli gde odležavaju 5-7 dana na temp. do +12 stepeni C. Nakon završenog salamurenja vrši se dimljenje i sušenje na tradicionalan način na temperaturi 12-18 stepeni C do 10 dana odakle se prebacuju na fermentaciju 15 do 30 dana na temperaturi do +15 stepeni C. Trupovi treba da su dovoljno osušeni i da spoljašni izgled, izgled preseka, miris, ukus, konzistencija i tekstura odgovara zrelom proizvodu i vrsti mesa od kojeg je napravljena i da ima miris i ukus na dim. Mesnati delovi su svetlo-crvene do zatvoreno crvene boje a masno tkivo plastično i bele do žućkasto-bele boje. Nemenjen je opštoj populaciji, može se direktno konzumirati ili termički obrađivati. Čuva se na temperaturi do +15 stepeni C.
Hrenovka
Kobasica
Salama
Čajna kobasica
Juneće meso
Jagnjeće meso
Ćevapi
Dimljeno meso
Teleće meso